fallback

Партиите нямат конкретни икономически програми, според експерти (видео)

Годишният ръст на БВП ще е в рамките на процент и половина, коментират от Центъра за икономическо развитие.

29.04.2013 | 17:54

Икономическият ръст за първите три месеца на годината ще е между 0.3 и 0.5%, прогнозират от Центъра за икономическо развитие. Повишението ще е твърде слабо, за да реши проблемите с безработицата и обедняващото население. Нещо повече, нито една партия не предлага конкретни мерки, с която да подобри икономическата ситуация в страната, коментира председателят на центъра Георги Прохаски.

Според експертите с оглед на слабия старт на годината няма как годишният ръст на брутния вътрешен продукт да е повече от процент и половина.

Добрата новина е, че над 50% от икономическите сектори в страната бележат ръст, дори и слаб.

„Ако след изборите се състави програмно правителство, то трябва да влезе в парламента с много точно разписани мерки“, категоричен е Прохаски. По думите му подобряването на бизнес средата и намаляването на административната тежест могат да дадат ефект след период от три-четири години, при това при последователна и активна работа.

През миналата година с най- висок ръст- от 3.5% е бил секторът на селското стопанство. В началото на тази година обаче очакванията са за отрицателен ръст спрямо 2012.

Продължава и спадът в строителството, който се е задълбочил през миналата година.

Ниската инфлация и безработицата са  другите ключови проблеми за страната, според ЦИР.

За подобряването на нивата на заетост Прохаски акцентира върху пренасочването на средствата за образование и квалификация към нуждите на пазара и с участието на бизнеса.

Репортаж по темата вижте от видео файла.

fallback
Още от България
fallback