Николай Кокинов иска да бъде освободен и като магистрат (видео)

Сотир Цацаров без съмнения, че разговорът между "тройката" е проведен.

29.04.2013 | 11:34
Николай Кокинов иска да бъде освободен и като магистрат (видео)

Николай Кокинов е подал молба да бъде освободен и като магистрат, съобщи главният прокурор Сотир Цацров преди заседанието на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес.

В петък Кокинов подаде оставка като административен ръководител на Софийската градска прокуратура, след като в медийното пространство се появиха скандални записи на разговор между него, Бойко Борисов и Мирослав Найденов. В диалозите между „тройката” се договарят дела и се разменят обиди у ругатни по адрес на прокурори и журналисти.

Цацаров коментира, че молба за освобождаване от качеството на прокурор не може да бъде обсъдена, при положение че има образувано дисциплинарно производство. Няма обаче никаква законова пречка да бъде разгледана оставката на Кокинов от длъжността софийски градски прокурор.

От петък е образувана проверка във Върховната касационна прокуратура (ВКП), която трябва да установи има ли данни за престъпление против правосъдието, както и за престъпление по служба, каза още Цацаров. Той допълни, че в хода й ще бъдат снети обяснения от лицата, участвали в разговора, ще бъде установено автентичен ли е записът, както и източникът на записа. Цацаров обаче не се ангажира може ли да бъде потърсена наказателна отговорност на Кокинов.

Според него най-голямото нарушение е, че Николай Кокинов е съобщил или дори предал резултатите от прокурорската проверка за подслушването преди обявяването и.  „Това, което за мен беше най-неприятно, и най-голямото нарушение е това, че се оказва, че господин Коников непосредствено преди съвещанието в моя кабинет и непосредствено преди обявяване на резултатите от проверката на прокуратурата по незаконно използване на СРС-та, на практика обявява, съобщава или може би дори - предава явния доклад за тези проверки".

Прокуратурата представи резултатите от проверката по сигнала на Сергей Станишев за незаконни подслушвания на 15 април. Тогава стана ясно, че две трети от него са истина, а останалата част не може да бъде доказана заради изтрита информация. От разпространения в петък запис стана ясно, че прокурор Кокинов предава по-рано тези резултати на срещата с Бойко Борисов и Мирослав Найденов.

Сотир Цацаров заяви, че няма съмнения в провеждането на разговорите между тройката „Борисов-Найденов-Кокинов”. „Не мисля, че някой може да отрече, че такъв разговор е воден. Дали това, с което сме запознати, е целият разговор, дали са само детайли, това ще бъде изяснявано”, заяви обвинител номер едно.