Избирателната активност ще е над 50%, показа изследване

Ако изборите бяха днес в парламента влизат ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака.

28.04.2013 | 14:29
Избирателната активност ще е над 50%, показа изследване
Избирателната активност ще е над 50%, показа изследване

Активността на българските гласоподаватели в изборния ден ще е между 52% и 56% показват резултатите след проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение.

Въпреки събитията след доклада на прокуратурата за нерегламентираната употреба на СРС от МВР, няма съществена разлика в дяловете на електоралната подкрепа за двете основни политически партии - ГЕРБ и БСП, казват от НЦИОМ.

Според изследването ГЕРБ получава 23.6%, БСП – 17.7%, ДПС – 6.0%, "Атака" – 4.9%. С 3.0% Движение "България на гражданите" остава най-близо до групата на партиите, които със сигурност попадат в новия парламент.

Все още обаче една четвърт от избирателите не са решили дали да гласуват и за кого. От центъра отчитат повишение на броя българи, които се колебаят в стравнение с парламентарните избори от 2009. Тогава те са били 15%, а днес са стигнали 22%. Основната част от тях са младите хора между 18 и 29 години, високообразовани респонденти, както и жители на областните градове и на столицата.

Интересът на българското население към предизборните изяви в кампаниите на партиите е нисък – едва 6% са били на срещи в населените си места с политическите сили. Над 60% от хората следят обещанията на партиите единствено чрез медиите, а 27% не се интересуват от кампанията.