fallback

Президентът се умори от скандала с подслушванията

Държавният глава призова „този път прокуратурата да стигне докрай“.

27.04.2013 | 13:21

"На мен вече ми омръзна от темата. Преди един месец правителството подаде оставка. Даваме ли си сметка защо? Имахме парламентарна криза, политическа криза и продължаваме да сме в нея. Защо?”, каза държавният глава Росен Плевнелиев. Той призовава всички политически формации да се отнесат сериозно към българския избирател.

Прокуратурата трябва да стигне докрай при разследването на поредния СРС-скандал, настоя президентът. „От една страна е важно да се види автентичността на тези записи, от друга страна обаче трябва да се погледне и по-дълбоко. Има ли предпоставки за престъпление. И ако има – да се стигне до края”, каза държавният глава.

Преди ден медиите получиха скандални записи от подслушани разговори между лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, градският прокурор на София Николай Кокинов и бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

Записът от около час и половина разкрива безпрецедентни цинизми и обидни квалификации на прокурори, политици и журналисти.

Унизителният разговор доведе до оставката на градския прокурор.

”Не може повече да се заливат българските граждани със скандали, бръмбари и специални разузнавателни средства. Като президент категорично подкрепям усилията на институциите. След като сме започнали, ще стигнем докрай. Аз съм човек, който вярва в институциите. Служебното правителство е развързало ръцете на прокуратурата и на всички останали компетентни органи. Очаквам бързи и адекватни действия и очаквам този път наистина да се стигне докрай”, каза Плевнелиев. Кой преди това е вързал ръцете на прокуратурата, не става ясно.

Президентът заяви, че ще следи внимателно резултатите от работата на държавното обвинение, което досега е работило ”адекватно”. Държавният глава обаче отхвърли възможността да иска от Бойко Борисов да се откаже от имунитета си, за да бъде разследван.

”Аз съм президент, който е поставен в ситуацията две седмици преди изборите не просто да отговаря за държавата, за служебното правителство, но и да даде всичко от себе си, за да можем да имаме една коректна предизборна кампания. Не очаквайте от мен да давам оценка на един или друг политически лидер”, каза президентът.

В коментар за хода на предизборната кампания той обясни, че е неприемливо на разумните искания на хората да се отговаря със специални разузнавателни средства.

 

fallback
Още от България
fallback