БСП поиска прокуратурата да разследва Борисов, Найденов и Кокинов

Това е мафия, превзела държавата и си прави каквото си иска, коментира Сергей Станишев записите.

26.04.2013 | 17:06
БСП поиска прокуратурата да разследва Борисов, Найденов и Кокинов

Лидерът на БСП Сергей Станишев поиска прокуратурата незабавно да започне разследване срещу бившия премиер Бойко Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов за заговор за възпрепятстване на правосъдието, което е тежко криминално престъпление, според Станишев.

През изминалата нощ бяха разпратени аудиозаписи с разговори, в които се твърди, че участват тримата. От разговорите се чува как обсъждат делото срещу Найденов за корупция и възможностите да повлияят върху решението за вината му. Автентичността на записите обаче все още не е установена.

„Това е мафия, превзела държавата, политическа клика, която е обсебила и си прави каквото си иска”, каза социалистическият лидер. Той призова всички демократични сили (изрично изключи от бройката ГЕРБ в сегашния й вид) да мислят как ще спасяват България след изборите, а и преди това.

Това държава ли е, може ли да говорим за европейска държава, когато премиерът командва прокурорите и взима решение какво да огласи прокуратурата и до какви заключения да стигне?”, попита риторично лидерът на БСП и допълни, че президентът Росен Плевнелиев, служебното правителство и Висшият съдебен съвет трябва незабавно да вземат мерки срещу появилите обвинения.

Станишев отказа да коментира казаното от Борисов, че БСП стои зад изнесените подслушвания чрез паралелни структури на МВР.