Бойко Борисов "прихванат" в скандален разговор

Заедно с Мирослав Найденов и Николай Кокинов сипят ругатни по колегите си, журналисти и прокурори.

26.04.2013 | 13:25
Бойко Борисов

Обновена в 16:40

Тази сутрин медии, получиха аудиозаписи от скандален разговор между бившия премиер Бойко Борисов, градския прокурор Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Безпрецедентни цинизми и обидни квалификации присъстват в разговора. Те са отправени от тримата участници в срещата срещу прокурори, политици и журналисти.

Най-много ругатни отнася главният прокурор Сотир Цацаров, който беше сочен за фаворитът на ГЕРБ при избора на първи обвинител в държавата. Може би именно заради протекциите към Цацаров на Борисов му подмятат: "Ти си го назначи". В разговора Кокинов и Найденов непрекъснато се оплакват, че са "репресирани" и "преследвани" от страна на прокуратурата.

Засега няма потвърждение за автентичността на разговорите. Звуковите файлове са изпратени на изданията от поща бойконайденовкокинов - boykonaydenov@mail.ru. Авторът на писмото твърди, че е служител в СДОТО и декларира, че подслушваните мъже на висши позиции са следени по нареждане на бившия МВР шеф Цветан Цветанов.

Основен герой на беседата е и главният прокурор Сотир Цацаров, от когото Кокинов не спира да се оплаква на Борисов. "Не ми се подсмихвай, ти си го избира", обръща се градският прокурор към бившия премиер.

По думите на Кокинов, ръководителят на държавното обвинение постоянно го кара да предприема различни действия, след което остро го критикува. Повод за оплакването от страна на Кокинов е и образуваното срещу него дисциплинарно производство от Висшия съдебен съвет по изричното настояване на Цацаров.

"Ми докладва си, предполагам, че е по разпореждане на Цацаров, щото тази дисциплинарка ми е голям чатал на врата. Всеки ме изнудва", жалва се Кокинов, говорейки за това, че Джамбазов докладва за всичко във връзка с делото срещу Найденов директно на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов.

От записите става ясно още, че след въпросната среща Борисов се обажда по телефона, за да съобщи за констатациите на прокуратурата по проверката за незаконно подслушване в МВР, които към онзи момент не бяха публично обявени. Проверката бе ръководена от Кокинов и Роман Василев.

Бившият премиер коментира в следобеда появилите се записи, като не отрече тяхната истинност. Той категорично посочи, че БСП стои зад изнесените подслушвания чрез паралелна структура на вътрешното министерство. По думите му структурите могат да правят автомобили, близнаци на колите на МВР, с нужното оборудване. Много вярвам на главния прокурор затова, че като добър съдия ще може да отсее всички слаби места на тезите, които излизат, коментира още Борисов.

Изнесените СРС днес означават, че наглостта и подлостта на тези хора са стигнали дотам, че да подслушват и дома ми в Банкя. Надявам се прокуратурата да започне да търси виновниците, те не са анонимни, допълни още бившият министър-председател.