Започна строежът на метрото до Бизнес парка

До 2015 столичното метро ще стигне до „Младост”4.

25.04.2013 | 15:54
Започна строежът на метрото до Бизнес парка

Започна строежът на продължението на софийското метро до Бизнес парк София в „Младост”4 от метростанцията в „Младост”1. Първата копка беше направена по-рано днес близо до кръстовището на булевард „Александър Малинов” и улица „д-р Атанас Москов”, където ще има спирка.

Отсечката ще е дълга общо 2.7 километра и ще включва три метростанции. Предвижда се новата част да обслужва около 30 хиляди пътници дневно. Крайният срок за завършването на строежа на новото трасе е 2015 година.

По време на строителните дейности няма да се затваря изцяло „Александър Малинов”, но ще бъде затруднено придвижване. След приключване на отсечката обаче булевардът ще стане по-голям, с нови тревни площи и осветление, обеща кметът на София Йорданка Фандъкова.

Продължението на столичното метро се изпълнява по оперативна програма „Транспорт” съфинансирана от ЕС. Общата стойност на проекта е 85 милиона евро, като близо 79 милиона от тях са европейски средства.

Освен до Бизнес парка ще започне доизграждане на втората линия на метрото, която сега стига до улица „Джеймс Баучър”. С построяване на още една спирка ще стигне до улица „Сребърна”, „Хладилника”.