Кабинетът одобри проекта за граничен пункт на Дунав мост II

Цените за преминаване по новия мост ще са равни на таксите при стария.

24.04.2013 | 16:01
Кабинетът одобри проекта за граничен пункт на Дунав мост II
Кабинетът одобри проекта за граничен пункт на Дунав мост II

Министерският съвет одобри проекта за междуправителственото споразумение между България и Румъния за изграждане на граничен контролно-пропускателен пункт при Дунав мост II. Споразумението ще се сключи с вербална нота, съобщават от правителствената пресслужба.

Не е ясно точно кога ще бъде пуснат мостът между Видин и Калафат в експлоатация, но се предвижда да стане през май.

Двете страни се договориха приходите от таксите да се разпределят пропорционално на вложените средства и заради това по-голямата част от тях ще постъпват в България. Цените за преминаване на моста ще са същите като на моста Русе - Гюргево, каза финансовият министър Калин Христов.

Леките автомобили до 3.5 тона ще плащат две евро за преминаване, а таксите за камионите, в зависимост от тонажа, са от 12 до 37 евро. Бусовете с между 9 и 23 места ще плащат по 12 евро, а автобусите – по 25 евро.

Не е създадено още и смесеното дружество, което ще бъде оператор на съоръжението. С решение на правителството от днес за ратификация се предлага подписаното през февруари споразумение за създаването на компанията. То предвижда съвместно акционерно дружество, собственост при равни дялове на българската и на румънската държава, което ще отговаря за експлоатацията и поддръжката на моста и прилежащата му инфраструктура на двата бряга на река Дунав.

Седалището на дружеството ще бъде във Видин с клон в Калафат. Процедурите по учредяването му и регистрацията ще се изпълнят според българските закони, уверява пресцентърът. Капиталът ще е 300 хиляди и разпределен в 300 акции с номинал по хиляда лева.