fallback

Повече българи минават на профилактични прегледи

Личните лекари са направили на милион имунизации на деца под 18 години за 2012.

24.04.2013 | 13:28

Броят на българите, които са преминали профилактични прегледи през 2012 се е увеличил с над сто хиляди души, в сравнение с 2011, сочат данни на Националната здравноосигурителна каса. Общо 2 345 243 българи са минали на годишните прегледи, но половината осигурени не се явяват.

От НЗОК отчитат ръст на профилактиките и при децата на възраст между две и седем години. Медиците са направили общо 574 396 прегледа (с десет хиляди повече от 2011) и са извършили над милион имунизации на деца до 18-годишна възраст. От тази година при малките до една година се извършва ново изследване – ехография на отделителната система.

При провеждането на прегледа, в случай че пациентът попада в определена рискова група от сърдечно-съдови, злокачествени заболявания или захарен диабет, при необходимост и по преценка на личния лекар, се издава направление за консултация със специалист. Целта е по този начин да бъдат открити и лекувани навреме социално значими и приоритетни за страната заболявания, обясняват от здравната каса.

Профилактиките при децата се извършват от личния лекар, но ако той няма придобита специалност по детски болести, по желание на родителя, може да се извършват от лекар с придобита специалност по детски болести.

Прегледите на бременните се извършват от специалист по акушерство и гинекология или от личния лекар по желание на жената, като при бременни с повишен риск се осъществява от специалист по акушерство и гинекология. По програма „Майчино здравеопазване“ за минала година личните лекари са извършили 9 812 профилактични прегледи на бременни жени, а специалистите – 387 518.

fallback
Още от България
fallback