fallback

Четирима отговорни за подслушването в МВР получиха обвинения

Шефовете на СДОТО и човекът с отвертката ще отговарят за различни престъпления.

23.04.2013 | 14:58

Софийската градска прокуратура повдигна обвинения срещу настоящия шеф в дирекцията на МВР, която отговаря за прилагането специалните разузнавателни средства (СРС), както и срещу двамата му предшественици. Това са Сергей Кацаров, който сега ръководи СДОТО (Специализирана дирекция за оперативно-технически операции) и Камен Костов и Цветан Иванов.

Днес, докато бившият вътрешен министър бе привикан на разпит, от Софийската градска прокуратура съобщиха, че сегашният шеф на звеното Сергей Кацаров и предшествениците му - Камен Костов и Цветан Иванов, са с повдигнати обвинения за неизпълнение на служебните си задължения, от което са настъпили тежки последици. По този член Наказателният кодекс предвижда от една до осем години затвор.

На Кацаров е повдигнато и второ обвинение - за съставяне на документ с невярно съдържание, което се наказва с до пет години лишаване от свобода.

Прокуратурата добавя, че с обвинение е и Радко Димитров. Това е човекът, който унищожи с отвертка записите от автомобилите за подслушване. Димитров ще отговаря за престъпление против правосъдието, като го грози затвор до пет години и глоба.

Срещу четиримата бяха образувани досъдебни производства, когато прокуратурата обяви резултатите от проверката по сигнала на Сергей Станишев за подслушване в МВР.

fallback
Още от България
fallback