КЗК откри картелно манипулиране на обществени поръчки (видео)

Регулаторът и прокуратурата сключиха споразумение за общи действия срещу корупционните практики.

22.04.2013 | 16:25
КЗК откри картелно манипулиране на обществени поръчки (видео)

Комисията за защита на конкуренцията е установила "зачестило" манипулиране на процедурите и постигане на споразуменията между възложител и изпълнител, което е нарушение на правилата за конкуренцията.

Манипулирането на търговете за обществените поръчки започна да преобладава особено през последните години”, обясни Петко Николов, председател на КЗК. "Не можем да оставим да битува мнението, че във всяка процедура за обществена поръчка има корупционна практика”, заяви от своя страна заместник-главният прокурор Камен Михов.

Комисията сключи споразумение с прокуратурата за взаимодействие между двете институции. Снабдяването с доказателства, които да разкрият една манипулация е много трудно, добави Николов.

Тръжното манипулиране е вид картел, с който участниците влияят на търга по отношение на оценката, стойността на поръчката или кой да бъде избран и как да се изпълни самият договор за обществената поръчка, обясни Николов. Често има и съмнения за това, че едно такова картелно споразумение в търг за обществена поръчка става със знанието или прякото участие на възложителя, допълни той. Спорно е обаче дали участниците в такива действия носят наказателна отговорност. В много държави участието в картел е престъпление от общ характер, каза още регулаторният шеф.

КЗК има няколко решения, с които констатира подобно тръжно манипулиране, но всички са обжалвани пред Върховния административен съд.

Споразумението с КЗК е от ключово значение за нас, заяви заместник-главният прокурор. По думите му регулатора има експертиза, която ще е от полза на прокуратурата и моментът е подходящ за обединяване на усилията за подобряване на жизнения стандарт на хората.

С действията си двете институции ще покажат на ЕС, че занапред няма да има корупционни практики, допълни Николов.