Шефът на ГДБОП разследван за подкуп (видео)

Градският прокурор е поискал от вътрешния министър "мерки срещу Флоров" по Закона за МВР.

19.04.2013 | 11:41
Шефът на ГДБОП разследван за подкуп (видео)
Шефът на ГДБОП разследван за подкуп (видео)

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу директора на ГДБОП Станимир Флоров за подкуп в особено големи размери, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Делото е образувано заради получените в прокуратурата копия от секретни документи, които показват, че Флоров е бил обект на разработки за нерегламентирани контакти.

От анализа на получените по електронен път материали се установява, че те са идентични с документите в оперативните дела, които са общо четири.

От съдържанието на документите в тези оперативни дела, както и от други доказателствени източници е направен извод, че са налице достатъчно данни за извършено от Станимир Флоров престъпление по член 302а (подкуп, в особено големи размери и представляващ особено тежък случай). Това провинение според закона за МВР се наказва със затвор от десет до тридесет години, глоба до 30 000 лева и конфискация на цялото или на част от имуществото.

В хода на разследването, което ще се провежда от следователи от Следствения отдел на СГП, ще се събират доказателства за разгласяване на класифицирана информация. За това Наказателният кодекс предвижда от две до осем години лишаване от свобода.

От прокуратурата съобщават, че градският прокурор Николай Кокинов е уведомил министъра на вътрешните работи за образуваното досъдебно производство и е отправил предложение за предприемане на мерки по реда на Закона за МВР спрямо директора на ГДБОП. Това означава, че Флоров вероятно ще бъде отстранен от длъжност докато тече разследването срещу него.

Вижте коментара на президента Росен Плевнелиев по случая от видео файла.