fallback

България може да загуби европейски средства

Около 30% от европарите е успяла да усвои държавата, по-зле е само Румъния – едва 15%.

18.04.2013 | 17:46

България може да загуби част от предвидените европейски средства, ако не бъдат усвоени навреме, сочи доклад на ЕК. Същата съдба ги очаква още шест държави в общността.

Нито една оперативна програма не е получила добра оценка, разплатените средства са около 30% към октомври 2012. В страната ни е отчетен положителен ефект от политиката по заетостта, икономическата активност, БВП на глава от населението, производителност на труда, хората с достъп до канализация и водопровод.

Около 80% от растежа на БВП в страната е благодарение на еврофондовете. От 2009 до 2012 около 105 хиляди българи са намерили работа заради европейската помощ и безработицата се е понижила с 2.4%. За последните четири години страната ни има напредък, но трябват още усилия, се посочва в доклада.

Застрашени от спиране на европейските средства са още: Румъния, Чехия, Унгария, Малта и Италия. Румънците са по-зле от нас с усвояването – едва 15%. С помощта на Европейския социален фонд около 2.5 милиона жители на ЕС са намерили работа.

Повечето данни, които са изнесени обаче са от 2011, уточняват от ЕК. Сегашните оперативни програми приключват през 2015 и забавилите се държави имат време да ускорят проектите.

fallback
Още от България
fallback