Без здравно осигуряване в България са над един милион души

Броят на неосигурените продължава да се увеличава, предупреждават от здравното министерство.

18.04.2013 | 16:14
Без здравно осигуряване в България са над един милион души
Без здравно осигуряване в България са над един милион души

Над един милион души в България са без здравно осигуряване – почти колкото населението на столицата. Проблемът е, че продължава да се увеличава броят на тези, които не си плащат осигуровките, опасяват се от здравното министерство.

Нова диференцирана програма, която да раздели причините, поради които хората остават неосигурени, предложи Пламен Таушанов, член на асоциацията за закрила на пациентите. Подобна идея имаше и бившият здравен министър Десислава Атанасова, но остана неосъществена.

„Профилът на неосигурените е крайно различен”, изрази мнение и Николай Петров, министър на здравеопазването. Под думите му следващото правителство трябва да разгледа резултатите от модела на здравеопазване и да го смени, ако се налага.

В днешния Европейски ден на пациента, лекарите се обединиха около идеята, че пациентите имат неограничени права: превантивни мерки, здравни грижи, конфиденциалност, спазване на стандартите за качество, индивидуално лечение и обезщетение. Пациентските организации искат да има повече лечебни заведения с „дни на отворените врати”.

Междувременно Пламен Цеков, шеф на здравната каса беше категоричен, че НЗОК гарантира правата на всички здравноосигурени пациенти. Той призова за обща позиция в здравеопазването на медици, пациенти и институции, която ще бъде представена на следващи парламент.

На днешното честване Йорданка Фандъкова обяви, че Първа градска болница има добър финансов резултат (над 740 хиляди лева) и затова заплатите на работещите ще бъдат повишени.