fallback

Петиция срещу агентите на ДС в обществените медии

БСП и ДПС искат да отпадне ограничението за бившите доносници в БНТ, БНР и СЕМ.

17.04.2013 | 16:33

Започва подписка срещу отпадането на текстовете от Закона за радио и телевизия, които сега ограничават агентите на бившата Държавна сигурност да влизат в обществените медии и Съвета за електронни медии. Това обявиха от Центъра за развитие на медиите.

„Текстовете са атакувани от бивши депутати от БСП и ДПС в Конституционния съд и е много вероятно да отпаднат”, завяват от организацията.

Преди няколко дни 57 народни представители от 41-ото Народно събрание поискаха промяна в закона. Мотивът - че е противоконституционен и ограничава свободния избор на професия.

В писмото до съда най-отгоре са подписите на социалистическия лидер Сергей Станишев и съпартийците му Пламен Орешарски и Любен Корнезов. От страната на ДПС са го парафирали Лютви Местан и Четин Казак.Според юриста Анюта Асенова, член на СЕМ, отпадането на текстовете се налагало, защото вече няма закон, в който да са останали лустрационни текстове.

В член 26 от закона се казва, че членове на СЕМ не могат да бъдат лица, които са били "щатни и нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност". Подобен е и текстът на член 59 за обществените медии.

fallback
Още от България
fallback