fallback

Повече плодове и зеленчуци ще има в училищата и детските градини

ЕК дава още пари за борбата със затлъстяването при децата в България.

17.04.2013 | 12:45

Повече плодове и зеленчуци ще се раздават на децата в училищата и детските градини, обявиха от Държавен фонд „Земеделие”. По програмата за предоставяне на здравословните храни в учебните заведения в България са предоставени още 1.4 милиона лева от ЕК.

Общо европейските пари за схемата са над 4 милиона лева – с около 50% повече от предвиденото. Средствата за здравословна храна на учениците са общо над 5.5 милиона лева, заедно с държавното съфинансиране.

Очаква се през следваща учебна година около 200 хиляди деца да се възползват от услугата – от първа група на детските градини до четвърти клас в училищата. Целта на програмата е да се формират навици за здравословно хранене още от най-ранна детска възраст.

Проучване от 2012 показва, че 28% от учениците, на възраст между 7 и 18, ядат поне веднъж на ден чипс, пържени картофи, сладкарски и шоколадови изделия и безалкохолни напитки със захар.

За 13 години броят на затлъстели първокласници се увеличил почти двойно – от 10% през 1998 до 17.7% през 2011 (14.6% - при момичетата и 20.8% - при момчетата).

България заема едно от челните места в ЕС по брой деца с наднормено тегло. Същевременно сме на последните места по консумация на плодове и зеленчуци, сочи Националния център по опазване на общественото здраве.

Като резултат от неправилното хранене и затлъстяване се наблюдава висок процент на сърдечно-съдови болести, диабет и някои видове злокачествени заболявания в страната.

fallback
Още от България
fallback