fallback

МВР подслушва незаконно (видео)

Служител на СДОТО изтрил данните от автомобила за следене.

15.04.2013 | 14:05

МВР подслушва и следи незаконно, е изводът от прокурорската проверка в служба СДОТО на силовото ведомство, която бе направена след сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за нерегламентирано контролиране на политици, бизнесмени, активни граждани и лидерите на протестите, довели до оставката на правителството на Бойко Борисов.

Според червения партиен председател нерегламентираното използване на СРС-та е било извършвано в МВР под личното ръководство на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Днес Цветанов заяви, че ще изчака досъдебното производство да приключи и едва след това ще е възможно да бъдат направени обективни оценки. По думите му да се правят предпоставки за извършено нарушение е едно, а доказателство- друго.

Заместник-градският прокурор на София Роман Василев информира, че в обясненията си по случая Цветанов е заявил, че е представител на политическото ръководство на МВР и не отговаря за техническата дейност във ведомството.

Няколко дни след зараждането на скандала Цветанов обеща, че ще се откаже от политиката и ще се извини публично, ако се докаже, че е нареждал подслушвания извън закона.

Главният секретар Калин Георгиев не е давал обяснения по време на проверката, стана ясно при обявяването на резултатите от нея.

Сотир Цацаров обяви за верни две трети от сигнала на Станишев, а за другата една трета проверка не може да се извърши, тъй като в МВР е имало опит за саботаж на прокурорските действия.

Държавното обвинение е образувало пет досъдебни производства. Първите три са срещу Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров – началници на службата за следене и подслушване в периода 2009 – 2013. Те ще бъдат подведени под отговорност заради неизпълнение на задълженията си.

От прокуратурата обявиха, че още в самото начало на проверката служителят на СДОТО Радко Димитров е опитал да я осуети. Преди обвинителите да изземат спецавтомобила на СДОТО, с който се твърди, че е извършван незаконният контрол, Димитров е изтрил всички данни от оперативната му система.

От прокуратурата са използвали видеонаблюдението в София за период от един месец, за да се проследи движението на автомобила със специализирана техника за подслушване и следене.

В СДОТО не съществува писмен регламент за поставените задачи на всеки един от екипа, не съществува и регламент за провеждането на така наречени тренировъчни излизания, както и писмени резултати от тяхното провеждане, обясни заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.  Той допълни, че няма контрол върху експлоатацията на тази техника от длъжностните лица.

"Една от целите ни е да възстановим информацията, която е била унищожена от техниката", каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Той се обяви за изваждането на службите за подслушване и следене от МВР и ДАНС и минаването им под контрола на парламента.

На специална пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че дейността на СДОТО е на пряко подчинение на вътрешния министър.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че ако Бойко Борисов постъпи с Цветан Цветанов, както с бившия земеделски министър, ще докаже, че е последователен. Ако не го направи, ще стане ясно, че е в тежка зависимост от заместника си.

fallback
Още от България
fallback