Започват проверки на направленията за специалисти

Лекарите обвиняват НЗОК за липсата на достатъчно талони. Здравната каса обаче е на противоположното мнение.

12.04.2013 | 16:19
Започват проверки на направленията за специалисти
Започват проверки на направленията за специалисти

Започват проверки на здравните направления за специалисти. Действията е наредил лично министърът на здравеопазването Николай Петров, защото във ведомството са постъпили сигнали за недостиг на талоните за прегледи.

Проверката ще покаже дали наистина не са достатъчни, какво е количеството и за кои специалисти талоните не са достатъчни.

От една страна личните лекари се оплакват, че не стигат направленията за всички пациенти, но от друга шефът на здравната каса Пламен Цеков е категоричен, че проблем няма. Има някакво недоразумение от двете страни на казуса, коментира Петров.

По думите на Цеков общопрактикуващите медици винаги твърдят, че направленията не им достигат. НЗОК раздал достатъчно бройки, а освен това лекарите могат да поискат допълнително 10%, допълни той. Според информацията на касата обаче талоните за прегледи не се усвояват изцяло, защото за първото тримесечие са използвани 95% от предвидените.

Проблемът с недостига на направления се появи още през февруари, когато личните лекари сигнализираха, че здравната каса не отпуска достатъчно талони. Те нямаха право на допълнителните 10%. Медиците дори бяха разлепили бележки на вратите си, че е виновна НЗОК, а не те.

След общественото недоволство и лекарските протести касата отпусна допълнително 103 хиляди направления и възобнови надхвърлянето на лимитите с десет на сто.