fallback

Болницата в Девин да е филиал към смолянската, поиска Марин Райков

В Стара Загора има масово недоволство срещу сливането на многопрофилната и бившата университетска болници.

10.04.2013 | 15:17

Има възможност затворената през миналата година болница в Девин да стане на филиал към смолянската, каза министър-председателят Марин Райков. През октомври 2012 бившият здравен министър Десислава Атанасова също лансира подобна идея, след като отказа да плати дълговете на фалиралото лечебно заведение.

„Няма вариант дълговете да бъдат платени от държавата”, категоричен беше и Райков.

По думите му болницата трябва да остане в същата сграда, защото, ако се премести ще струва скъпо. Служебният премиер обеща да се създадат два лекарски кабинета извън спешната помощ и да се осигурят рентген и други медицински уреди.

Жителите на Девин протестираха няколко пъти срещу затварянето на болницата, защото около 30 хиляди души от Доспат, Девин и Борино остават без лекарска помощ.

Междувременно днес започнаха негативни реакции от страна на лекари в Стара Загора. Причината е, че окончателно се обединяват бившата университетска и многопрофилната болници – процес, който протича от миналата година. От девети април започна да работи нова клиника по реанимация и интензивно лечение в града, но са закрити звената по реанимация и анестезиология.

Проблемът според медиците е, че обединението е направено под натиск от общинската администрация, а то ще доведе до понижение в качеството на обслужване, обяви д-р Атанас Бадов, шеф на отделението по анестезиология и интензивно лечение. „В момента ни управляват тези, които докараха до фалит университетската болница - идват с осем милиона лева дългове”, допълни Бадов.

Шефът на новото обединено лечебно заведение д-р Петър Атанасов обаче каза, че новата болница "Киркович" е поредната стъпка към формирането на общи структури. Необходими са 30 анестезиолози – който иска подписва договора за преназначение, който не - си тръгва, заяви Атанасов. Досега са готовност да подадат оставки имат 18 души.

За изминалите две години са фалирали общо 17 общински болници.

fallback
Още от България
fallback