fallback

Пчелари протестират срещу пръскане с опасни пестициди (видео)

Премиерът Марин Райков обеща, че използването на химикали при третирането на пролетните култури ще бъде ограничено.

10.04.2013 | 14:30

Пчелари от Шумен, Варна, Силистра, Разград и Търговище протестираха срещу използването на  неоникотиноидните пестициди при отглеждането на рапица, царевица и други земеделски култури. За 22 април е организиран и протест в София.

В началото на годината Европейската комисия поиска от страните-членки да наложат забрана за употребата на опасните пестициди. Страната ни реши да се въздържи при гласуването на предложението.

Пестицидите са така опасни за пчелите, тъй като намаляват защитните им сили, в резултат на което те измират. Негативно влияние оказват още на способността им за ориентация, която може да се окаже пагубна за прибирането им в кошера, а след това и до смърт.

Пчеларите заявиха, че ако Европейската комисия не забрани опасните химикали, ще поискат от новото правителство да наложи забраната от есента.

Данните показват, че смъртността на пчелните семейства у нас се е увеличила с 20% за последните три години. След разговор със земеделския министър Иван Станков премиерът Марин Райков заяви, че ползването на химикали за третиране на пролетните култури ще бъде ограничено. Предстои да бъде направена промяна в наредба, която да намали употребата при наторяването на посевите.

fallback
Още от България
fallback