ЦИК определи поредността на партиите в бюлетината за изборите (видео)

С номер едно е бивш министър, социалисти и ГЕРБ са през десет позиции – 5 и 15.

09.04.2013 | 14:56
ЦИК определи поредността на партиите в бюлетината за изборите (видео)
ЦИК определи поредността на партиите в бюлетината за изборите (видео)

Централната избирателна комисия определи поредността, в която ще бъдат подредени партиите и коалициите в бюлетината за предсрочните избори на 12 май. Бюлетината е дълга около метър. Регистрирани са 38 партии и седем коалиции, като с броят се очаква бюлетината да е дълга около метър.

На първо място в изборния лист беше изтеглена партията на бившият военен министър Николай Цонев „Нова алтернатива”.

ГЕРБ получи номер 15, въпреки че представителите й искаха да са с номер едно и за целта младежите им дежуриха пред ЦИК, за да я регистрират първи. Коалиция за България получи номер пет. Според Петър Курумбашев от левицата има символика в това, че от големите партии само те са сред първите десет номера.

Жребият отреди номер 27 за коалицията ДСБ и Български демократически форум, 10 - СДС, а 17 е за РЗС.

Номер 40 пък се падна на ДПС, с което може да останат накрая на бюлетината, ако останалите пет не регистрират листи. „Атака” получи номер 14, като междувременно лидерът Волен Сидеров обяви, че ГРЕБ са нарушили Изборния кодекс, защото на седми април в зала „Армеец” са излъчили предизборен клип. По закон кампанията започва 30 дни преди изборите. Сидеров е изпратил сигнал до шефката на ЦИК Красимира Медарова.

Движение „България на гражданите” с Меглена Кунева получи числото 33, а на последно място в бюлетината се намира Съюзът на комунистите в България.

Почти всяка една партия се опита да намери символика в съответното число. Дългата бюлетина предполага и няколко минути търсене, когато гласоподавателят дава своя вот. Поради тази причина са възможни и задръствания пред тъмните стаички.