fallback

За тировете над 12 тона ще се плаща тол такса от 2016

Системата ще важи за магистралите, първокласните и скоростните пътища, уточни ресорният министър.

09.04.2013 | 13:50

Тировете над 12 тона ще плащат тол такса от 2016, заяви днес на конференция служебният регионален министър Екатерина Захариева. В момента подготовката за въвеждането на системата леко се бави, тъй като се обжалва конкурсът за избор на консултант. Най-късно до началото на 2014, според плановете на регионалното министерство, трябва да е избрана фирмата. Системата ще важи за магистралите, първокласните и скоростните пътища.

За леките коли остават винетките, които ще бъдат сменени с електронни и няма да се лепят по стъклата, разясни ресорният министър. Същевременно отрече да е обсъждан вариант за отпадане на стикерите след 2016. Експертите в министерството предстои да вземат решение дали камионите с по-малък тонаж ще плащат новата такса.

В следващия програмен период (2014-2020) парите няма да са достатъчни за всички разработени стратегически инфраструктурни проекти и ще се търси публично-частно партньорство. Вече има интерес за пътя Русе-Свиленград Русе, за автомагистрала "Черно море" и за скоростен път "Рила". Съвсем скоро започват прединвестицонни проучвания за тези пътища, уточни Захариева.

fallback
Още от България
fallback