Четири труса до 3.4 по Рихтер в Тополовград

Най-сериозно трусът е усетен в село Голям манастир, пострадали и щети няма.

09.04.2013 | 12:17
Четири труса до 3.4 по Рихтер в Тополовград
Четири труса до 3.4 по Рихтер в Тополовград

Само за 30 минути са регистрирани четири труса с магнитуд до 3.4 по Рихтер тази сутрин в района на Тополовград. Няма данни за пострадали или щети.

Последствия от трусовете не може да има, категоричен беше проф. Емил Ботев, ръководител на Департамента по сеизмология в Националния институт по геофизика, геодезия и география, предаде Focus. По думите му земетресенията са станали на 20 километра североизточно от Тополовград, в района на Манастирските възвишения.

Най-сериозно трусовете са усетени в село Голям манастир, което е близо до възвишенията, допълва Ботев. Хората са били изплашени, имало е изместени предмети и изплискани чаши.

От 2009 в района са станали над петстотин земетресения – по сто на година, посочи специалиста и обясни, че подобна активност не е имало от 1909, когато е станало едно ямболско земетресение с по-силен магнитуд.

От четири години насам се наблюдават зачестили трусове, различни от класическата активност. Най-често се случва едно силно земетресение, последвано от серии вторични трусове, както беше в Перник. На 22 май 2012 беше регистриран трус с магнитуд от 5.6 по Рихтер и около два месеца след това имаше вторични.