fallback

Докато Дунав мост пропада, президентът мисли за нови (видео)

До 2020 ще бъдат изградени нови мостове при Силистра и Русе, уверен е държавният глава.

09.04.2013 | 11:17

България и Румъния ще имат още два моста над Дунав до 2020, заяви днес на конференция президентът Росен Плевнелиев. Единият ще бъде при Русе. Все още не ясно дали ще бъде разширен и модернизиран старият (спрян временно заради пропадане на парче асфалт) или ще се изгражда чисто нов. Другото съоръжение е планирано Силистра-Кълъраш.

Идеята, която представи президентът не е нова, за строежите той говореше още като регионален министър в кабинета на ГЕРБ. Преди година пък посланикът на северната съседка Антон Пакурецу заяви, че страната му усилено проектирала изграждане на съоръжение между Бекет-Оряхово.

За момента обаче се вижда, че по тези проекти повече говорят политици и дипломати  на форуми, отколкото строителни експерти и технически експерти. Единственото сигурно е, че през май ще бъде пуснат вторият мост между Видин и Калафат.

От изявлението на Росен Плевенелиев става ясно, че с европейски средства до 2020 ще бъдат построени тунелът под Шипка, магистрала "Хемус", ключови пътища в Северна България.

И докато държавният глава чертаеше бъдещите съвместни инфраструктурни проекти на София и Букурещ, над 200 тираджии трети ден чакат ред за ферибот. Трафикът бе объркан, след като пътната агенция вчера забрани преминаването на камиони над 10 тона по Дунав мост.

fallback
Още от България
fallback