Докато Дунав мост пропада, президентът мисли за нови (видео)

До 2020 ще бъдат изградени нови мостове при Силистра и Русе, уверен е държавният глава.

09.04.2013 | 11:17
Докато Дунав мост пропада, президентът мисли за нови (видео)
Докато Дунав мост пропада, президентът мисли за нови (видео)

България и Румъния ще имат още два моста над Дунав до 2020, заяви днес на конференция президентът Росен Плевнелиев. Единият ще бъде при Русе. Все още не ясно дали ще бъде разширен и модернизиран старият (спрян временно заради пропадане на парче асфалт) или ще се изгражда чисто нов. Другото съоръжение е планирано Силистра-Кълъраш.

Идеята, която представи президентът не е нова, за строежите той говореше още като регионален министър в кабинета на ГЕРБ. Преди година пък посланикът на северната съседка Антон Пакурецу заяви, че страната му усилено проектирала изграждане на съоръжение между Бекет-Оряхово.

За момента обаче се вижда, че по тези проекти повече говорят политици и дипломати  на форуми, отколкото строителни експерти и технически експерти. Единственото сигурно е, че през май ще бъде пуснат вторият мост между Видин и Калафат.

От изявлението на Росен Плевенелиев става ясно, че с европейски средства до 2020 ще бъдат построени тунелът под Шипка, магистрала "Хемус", ключови пътища в Северна България.

И докато държавният глава чертаеше бъдещите съвместни инфраструктурни проекти на София и Букурещ, над 200 тираджии трети ден чакат ред за ферибот. Трафикът бе объркан, след като пътната агенция вчера забрани преминаването на камиони над 10 тона по Дунав мост.