Премиерът няма да толерира прояви на расизъм (видео)

Свободата на словото не трябва да е алиби за езика на омразата, категоричен е Райков.

08.04.2013 | 16:06
Премиерът няма да толерира прояви на расизъм (видео)

Няма да толерираме расизма, а свободата на словото не трябва да е алиби за езика на омразата, заяви министър-председателят Марин Райков. Днес на Международния ден на ромите се състоя среща на Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси.

На заседанието 13 организации, работещи в областта на интеграцията на малцинствата, напуснаха с мотива, че той е изгубил смисъл и трябва да бъде преструктуриран или заменен от друга държавна структура. Райков обаче отговори, че не може да се ангажира с подобно нещо.

Според служебния премиер темата за интеграцията на ромите трябва да доведе до действия и резултати, а не само да се говори за проблема. Работодателите, които проявяват нетолерантност ще трябва да спрат, защото такова поведение никога не е било част от българската национална традиция и дух, смята Райков. Той ще очаква някоя българска институция да се самосезира при прояви на расизъм.

Един от проблемите на малцинството е професионалната реализация и образованието, смята Райков. От сдружение „Свят без граници” твърдят, че броят на ромите с висше образование се увеличава. В Кюстендил се похвалиха, че интеграцията там служи за пример - тази година 23 възрастни ще вземат диплома за средно образование.

Нетолерантност към малцинството се наблюдава не само в страната, но и в други държави. От началото на годината във Франция около четири хиляди роми от България и Румъния са били принудени да напуснат лагерите си. Те обаче представляват едва една пета от общия брой.