fallback

Журналисти излизат на протест в подкрепа на свой колега (видео)

Прокуратурата поиска от Борис Митов да подпише документ, че отказва да разгласи източниците си.

08.04.2013 | 08:34

(Обновена в 11:41)

Около стотина журналисти се събираха днес пред Съдебната палата на протест в подкрепа на своя колега Борис Митов от Mediapool. Той бе привикан в петък да назове източниците си в негова публикация, уличаваща висши магистрати в нарушение на правилата за използване на специални разузнавателни средства по делото за подкуп срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров.

Тази сутрин журналистът се яви за втори път в прокуратурата, но след петминутен престой си тръгна без обвинение за разгласяване на държавна тайна. Пред колегите си Митов обясни, че единственото, което са поискали, е да подпише документ, че отказва да разгласи източниците си.

Прокурорът Драгомир Янчев е пренебрегнал факта, че Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи гарантира правото на журналистите да запазват в тайна своите източници. Той не е признал и определението на съдия Иван Коев, че всички писмени доказателства по въпросното дело са разсекретени. Журналистът е бил предупреден, че носи отговорност за престъпление срещу правосъдието, наказвано с до 5 години затвор. Прокуратурата си позволи безпрецедентно да мачка журналист след статия, която изяснява причастността на главния прокурор към незаконно подслушване, инициирано от зам. градския прокурор, обяви Българският хелзинкски комитет.

Статията е интересна, провокативна, самият аз прочетох с интерес, признава градският прокурор Николай Кокинов. Според него обектът на разследването не е журналистът, а как са се появили данните в публичносто простанство. "Разсекретени са веществените доказателства, но не и способите за подслушване", уточнява прокурорът.

fallback
Още от България
fallback