Половината деца в България застрашени от живот в бедност

Рискът е най-голям при децата, чиито родители имат ниско образование и не работят.

06.04.2013 | 14:34
Половината деца в България застрашени от живот в бедност

Около 52% от децата под 18-годишна възраст в България живеят в риск от бедност и социално изключване, сочи статистиката на Евростат.

По данни на Европейската комисия показателят е два пъти над средния за Европа. За страните от Европейския съюз средно около 27% от децата под 18 години са  застрашени да живеят в бедност.

Една от водещите причини е, че 85 на сто от месечните доходи на домакинствата у нас отиват за покриване на основни битови нужди.  
Данните на Евростат показват, че в периода 2008-2011 индексът от изпадане в бедност или социално изключване за непълнолетни деца у нас се е повишил със 7.6%. В Ирландия показателят е скочил с 11%, в Латвия с 10 на сто, в Унгария с 6.2% и Естония с 5.4%.

Анализът показва, че най-застрашени от риск от бедност са децата, които живеят в домакинства с ниска интензивност на работа - 45%.

Близо 49 на сто от децата, чиито родители имат ниско образование, също са в риск от бедност или социално изпадане. Други 18 на сто от децата с риск за бедност живеят в домакинства с един родител.