fallback

ЦИК отказа да заличи регистрацията на „Синьо единство”

Решението на комисията може да се обжалва в 3-дневен срок през ВАС.

05.04.2013 | 11:46

Централната избирателна комисия отказа да заличи регистрацията на „Синьо единство” на Надежда Нейнски и още четири други партии за участие в парламентарните избори на 12 май. Мотивът на ЦИК е, че в Изборния кодекс няма правила, които да позволяват такова правно действие.

"Дори да се приеме, че е допустимо заличаване на регистрацията на политическа партия по нейно искане, то същото следва да се заяви в определения от закона срок за регистрация на политическите партии за изборите за народни представители, в случая 27 март", се казва в решението на ЦИК.

Най-новата партия реши да не се явява на предсрочните избори под никаква форма, след като Нейнски не успя да се разбере с Иван Костов за обща коалиция с ДСБ. На първи април беше внесено заявление за заличаване на регистрацията на „Синьо единство”.

Още четири партии са подали подобни искания, но нито едно не е уважено – „Обединена Социалдемократиция”, „Земеделски народен съюз”, „Национално движение за права и свободи” и Политически клуб „Екогласност”. Някои от формациите са си поискали и депозита от 10 хиляди, но според комисията се възстановява само на партиите, получили над 1% гласове на изборите.

Решенията на ЦИК по петте искания за заличаване на регистрациите могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд в 3-дневен срок.

fallback
Още от България
fallback