fallback

Ректорите да съветват държавата, предлага образователният министър

Новопроизведените професори са твърде много, смята Николай Милошев.

04.04.2013 | 15:16

Съветът на ректорите на висшите училища заедно с БАН и Селскостопанската академия може да стане съветник на държавата, заяви министърът на образованието проф. Николай Милошев.

Когато няма да съм министър, много бих искал държавната власт да ползва този Съвет на ректорите, за да получи концентрирана, обективна помощ при разрешаването на сериозни проблеми, каза Милошев.

Три закона се подготвят от експерти в образователното министерство, за да бъдат внесени в следващото Народно събрание, уточни министърът. Единият е за професионалното образование, вторият - за висшето, а третият е неприетият от миналия парламент текст за началното и средното образование.

В закона за висшето образование не е разработена главата за ролята на държавата, защото служебното правителство не е представено от политическа партия и не в неговата компетенция да определи ролята й, допълни образователният министър.

Той коментира и "огромния" брой професори (1600), които са се появили, откакто действа Законът за научните звания. „Смятам, че една основна част от тях са станали професори заслужено", призна Милошев, но допълни, че трябвало да се предотврати възможността да се повишават и хора като онези в "другата част".

fallback
Още от България
fallback