Държавата не може да върне пловдивската белодробна болница

Здравното министерство е отпуснало обаче един милион лева на Университетската болница, която ще поеме пациентите.

04.04.2013 | 11:05
Държавата не може да върне пловдивската белодробна болница
Държавата не може да върне пловдивската белодробна болница

Здравното министерство не разполага с необходимите инструменти, за да върне на гражданите Белодробна болница „Д.П.Кудоглу”, каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Ние не можем да влияем на Общинския съвет в Пловдив, който гласува ликвидацията на лечебното заведение.

Преди около две седмици имаше протести именно заради затварянето на единствената болница в Южна България, която лекува болните от туберкулоза. Тя обаче има натрупани дългове в размер на над четири милиона лева.

Междувременно от здравното ведомство са отпуснали един милион лева на Университетска болница „Св. Георги”, където ще се поемат всички пациенти. Осигурена е и специална климатизираща апаратура, в съответствие с изискванията за туберкулозно болните.

Докато се прехвърлят всички дейности в университетската болница, приемът на болни в белодробната ще продължи, категоричен е Ненков. По думите му „Св. Георги” ще поеме всички нуждаещи се без проблеми, а част от персонала на „Д.П.Кудоглу” ще бъде нает в университетското лечебно заведение.