Финансовият министър поиска помощите да са само за бедни майки

Синдикатите останаха в тристранния съвет, но подкрепиха позицията на работодателите.

02.04.2013 | 16:51
Финансовият министър поиска помощите да са само за бедни майки
Финансовият министър поиска помощите да са само за бедни майки

Еднократната помощ от 50 лева за майките с деца до две години да бъде за семействата, в които доходът на всеки член е под 350 лева, поиска финансовият министър Калин Христов. Мярката е част от спасителния пакет, който е в размер на 41 милиона лева, за справяне с бедността в страната. Социалният министър Диана Костадинова отбеляза, че не може семейства с доказан доход от 3-4 хиляди лева да получават помощ за отглеждано дете.


Предложението бе направено на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, проведено въпреки напускането на работодателските организации. Те изразиха недоволство срещу Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, който ги задължава да обявят имущественото си състояние. Според тях той е противоконституционен. Работодателите очакват разпоредбата да бъде отменена или чрез Конституционния съд, или в състава на следващото Народно събрание. Синдикатите подкрепиха позицията им.

Все пак работодателите заявиха, че са съгласни с предложените схеми на работната група към съвета.

Синдикатите няма да се откажат от увеличение на минималната работна заплата в страната до края на 2013, заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ. Според него тя трябва да стане поне 330 или 340 лева (сега е 310 лева). По думите му пакетът от спешни мерки е изкривен и се опитва „свие един голям социален пожар с капкомер”.

Димитров допълни, че синдикатите ще участват в следващите заседания, само ако работодателите се върнат. „Ние не напускаме, но съветът остава осакатен. Ще има двустранни срещи между нас и държавата”, добави синдикалният лидер.

Междувременно на пресконференция лидерът на РЗС Яне Янев каза, че представителите на синдикалните и работодателски организации имат затруднение да докажат приходите си и затова са застанали срещу закона.