fallback

Сдружение очаква протести, ако поскъпне водата в София (видео)

Поскъпване на цената няма да реши проблемите на Veolia, смята председателят на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването.

02.04.2013 | 16:45

Поскъпването на водата в София няма да реши проблемите на концесионера на "Софийска вода" - френската Veolia, но ще доведе до нови протести, заяви днес на пресконференция председателят на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването в страната инж. Ганчо Хитров.

Преди дни французите поискаха поскъпване с 15 на сто. От общината категорично заявиха, че са против. На този етап нито е планирана среща, нито пък е постъпвало конкретното предложение. Дори и да постъпи няма да бъде удовлетворено, заявиха за Bulgaria On Air от пресслужбата на ДКЕВР.

Договорът с концесионера, който изтича през 2025, е неизгоден, смята и кметът Йорданка Фандъкова, и членовете на националния комитет. Според общината дългосрочно споразумение можело да се развали, ако ДКЕВР наложи две поредни санкции за неизпълнение на инвестиционната програма.

Общината използва европейски средства за проекти в областта на канализацията, но това не освобождава по никакъв начин концесионера от неговите задължения по договора, напомни Фандъкова. Според нея със сегашната цена за кубик вода в София (1.68 лева) Veolia спокойно може да изпълни инвестиционната си програма за 2013 г. – 50 млн. лв. за подмяна на водопровод и канализация.

fallback
Още от България
fallback