Здравната каса: Промени в плащанията скоро няма да има

Исканията на лекарите могат да се осъществят само с действащ парламент, твърди Иван Кокалов от НЗОК.

02.04.2013 | 14:56
Здравната каса: Промени в плащанията скоро няма да има
Здравната каса: Промени в плащанията скоро няма да има

Промени в методиките за изплащане скоро няма да има, обясни Иван Кокалов, член на надзорния съвет на здравната каса и председател на Синдиката по здравеопазване към КНСБ. По думите му исканите от лекарите реформи в методиката се нуждаят от законодателни промени, а в момента няма парламент.

Днес се проведе първата среща между лекарските съюзи, здравното министерство и касата. На нея се обсъдиха възможните промени в методиката на финансиране на болнична помощ за тази година и лимитите за интензивни грижи.

От Българския лекарски съюз са наясно, че няма да успеят да постигнат резултат заради липсата на действащ парламент, каза Цветан Райчинов, председател на организацията. Здравният министър Николай Петров е коментирал, че очаква скоро да има решения по проблема, добави Райчинов.

Срещата между страните е била опознавателна и нищо няма да се договаря, обясни Иван Кокалов. Според него състоянието на болниците може да се подобри, ако се въведе здравна карта, с която пациентите да се лекуват навсякъде в страната.

От началото на тази година се въведоха нови схеми за изплащане. След масови протести на лекарите НЗОК направи някои отстъпки, но медиците продължават да искат варианта от миналата година.