fallback

Броят на паралелките с първокласници в столицата ще бъде намален

Учебните заведения започват приема на най-малките ученици от днес.

01.04.2013 | 14:40

Броят на паралелките за първокласници ще бъде намален в 37 училища в София, за да могат четвъртокласниците да минат на целодневно обучение от следващата учебна година. Местата за по-горния клас са необходими, защото от следващата учебна година ще трябва да минат на целодневно обучение. Мярката е записана в плана за целодневно образование в общинските училища, приет миналата седмица от столичния общински съвет.

Най-засегнати от планираното намаление на места ще са районите „Младост”, „Лозенец”, „Люлин”, „Възраждане”, „Слатина” и „Триадица”. През учебната 2013/2014 учебна година първолаците ще са с около 600 повече от досегашните – 11 500.Столичните училища с начално образование общо са двеста, като от тях общинските са 170. Кампанията по приема на документи за записване в училище изтича на 31 май, а основната част от учебните заведения започват приема на 1 април.Най-желаните учебни заведения обаче започнаха кампанията за прием още от януари. В тях за едно място се борят седем деца, като почти всички места вече са заети. Сред училищата са 18-то „Уилям Гладстон”, 107-мо „Хан Крум”, 51-во „Елисавета Багряна”, 119-то”Акад. Михаил Арнаудов”.Основни критерии, според които първолаците печелят преднина пред останалите, са да живеят близо до училището с адресна регистрация от поне шест месеца и да са завършили подготвителна група в същото училище. Предимство ще имат първолаците, които имат брат или сестра на същото място, както и децата на служителите в учебното заведение. Всяко училище обаче може само да допълни критериите по приема.

Когато има критерии винаги има недоволни, обясни Мариана Банчева заместник – министърът на образованието. Тя увери родителите, че има места за всички първокласници.

От следващата учебна година започват обучението си децата, родени през 2007. След две години идва ред на тези, които са се родили през 2009, когато са се родили най-много бебета в страната от началото на прехода.

fallback
Още от България
fallback