Евростат отчита ръст на търговците на ток в България

Според Евростат са регистрирани 45 фирми, докато през 2006 са били осем.

01.04.2013 | 09:53
Евростат отчита ръст на търговците на ток в България

В България са регистрирани едва 45 фирми са като търговци на дребно на електроенергия, показва разпространена днес статистика на Eurostat. За сравнение през 2006 са били само 8. В съседна Румъния има около 60 фирми, в Турция - 647.

Тежката бюрокрация и неуеднаквеното законодателство с това на Европа са сред причините твърде малко частни играчи да оперират на енергийния пазар на ток (същото се отнася и за газ), отчете в доклад Европейската комисия през януари. Критиките срещу предишния кабинет бяха, че много от приетите поправки в Закона за енергетиката са останали в действителност на хартия. Бившият шеф на енергийния регулатор Ангел Семерджиев пък отнесе критики, че не е ускорил процеса по отделянето на Електроенергийния системен оператор от НЕК. Очакванията са, че след намесата на европейските експерти, които пристигат след Великден, ще се отпушат възможностите за по-голяма конкуренция на пазара.

Eвропейската статистическа служба отчита, че до началото на миналата година в Германия фирмите и битът може да избира сред 1000 лицензирани фирми, в Чехия - 356, Италия - 347, Испания - 188, Австрия - 155. Пазари, където е регистрирана само една фирма, която се занимава с подобна търговия, са в Кипър, Малта и Латвия.

В анализа се уточнява още, че понятието "търговец на дребно" на електрическа енергия се отчита, когато съответното лице или фирма участват в търговска сделка с най-малко 5 на сто от общото национално потребление на електроенергия в съответната страна.