fallback

Промените в БДЖ са направени, за да има повече гледни точки, според Кръстев

Приватизацията на „Товарни превози“ е един от вариантите за оздравяване на дружеството.

30.03.2013 | 13:50

Промените в съвета на директорите на БДЖ през тази седмица са направени, за да има повече гледни точки в ръководството, обясни Кристиан Кръстев, служебен министър на транспорта. Досега на ръководните позиции са били трима икономисти и подходът е бил едностранчив, смята Кръстев. Вече са икономист, юрист и железничар (Велик Занчев, Николай Найденов и Чавдар Трендафилов), уточни той.

Според него за последните години са направени много реформи в железниците, за да се оптимизират задълженията и цялостната работа, но е необходим по-задълбочен подход от гледна точка на експлоатацията.

Транспортният министър обясни, че е възстановил диалога с кредиторите и работещите в БДЖ. Задълженията на националния железопътен превозвач са 716 милиона лева. Приватизацията на „Товарни превози“ е вариант за подобряване на състоянието на дружеството, смята Кръстев. Но допълни, че само, ако се предложат над 100 милиона лева може да се направи сделката. Държавната помощ за БДЖ трябва да е около 200 милиона лева, като това е вид заем, смята транспортният министър.

Всички поръчани спални вагони от Турция са в България, като след 10 април ще бъдат пуснати в експлоатация. Засега не се предвижда повишение на цените на билетите за влак.

fallback
Още от България
fallback