fallback

Цацаров получи сигнал за незаконни подслушвания на партийни лидери (видео)

Според БСП лично Цветан Цветанов ръководил българския „Уотъргейт“. Бившият вътрешен министър отрече.

28.03.2013 | 17:51

Главният прокурор Сотир Цацаров ще разпореди проверка по сигнал на БСП за подслушване на политици и бизнесмени.

Днес лидерът на социалистите разпространи информация, според която от 2009 насам, под ръководството на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, нерегламентирано и незаконно са извършени множество подслушвания. "Ако това е вярно, става дума за чудовищен скандал, който ще излезе извън границите на България", заяви Станишев. По думите му скандалът може да бъде определен като българския „Уотъргейт”.Според информацията специалната група е работила под ръководството на началника на Специализираната дирекция по оперативно-технически информации (СДОТО) Цветан Иванов. След неговата смяна звеното е било ръководено от Камен Костов, а след него от Сергей Кацаров.Схемата е действала като бившия вътрешен министър давал нареждане на дирекцията за подслушване на конкретен човек, но без разрешение на съда или искане на СРС, обясни Станишев. "Не съществуват и рапорти на служителите", допълни той.Ръководителят на СДОТО проверявал през мобилните оператори какви телефони има човекът и спускал задачата на екипа. След това служителите проверявали къде се намира набелязаният в момента, като се установява към коя клетка на мобилния оператор е свързан телефонът му. Екипът за подслушване се придвижвал към съответното място и след това разполагали техниката, като поставяли телефона под контрол. Записите след това са предоставяни лично на Цветанов, без следи, уточни Станишев.

Според него  подслушвани са били: президентът Росен Плевнелиев (в периода на формиране на служебното правителство), предишният президент Георги Първанов (в периода на създаване на АБВ), лидерът на ДСБ Иван Костов (когато е критикувал Цветан Цветанов), лидерът на ДПС Ахмед Доган (по време на разследването за "Цанков камък"), лидерът на "Атака" Волен Сидеров (когато се е обърнал срещу ГЕРБ). Лично лидерът на БСП заяви, че е бил подслушван няколко пъти.

Симеон Дянков, Кристалина Георгиева, Красимир Гергов и Гриша Ганчев също влизат в списъка на социалистите.

В отговор Цветан Цветанов заяви: "Сергей Станишев лъже. В изнесеното от него днес няма доза истина". Преди три дни той заяви, че ако някой докаже съществуването на частен ГДБОП ще се оттегли от политиката, по повод обвинения в подобна практика.

fallback
Още от България
fallback