КЗК започва проверка след постъпили жалби срещу ЕРП

С разрешение на Брюксел и софийски съд се проверяват офиси на ЧЕЗ, EVN и Energo-Pro.

28.03.2013 | 16:49
КЗК започва проверка след постъпили жалби срещу ЕРП

Комисията за защита на конкуренцията e започнала проверка на сигнали, че електроразпределителните дружества затрудняват потребителите при смяната на доставчик си на ток.

В антимонополния орган са постъпили няколко жалби, които предстои да бъдат проверени. Трите компании ЧЕЗ, EVN и Еnergo-Pro и в момента имат техническа готовност да си разменят потребители. За да става по-лесна смяната, председателят на КЗК Петко Николов препоръчва да се направят спешни поправки в Закона за енергетиката, с които да бъдат защитени правата на домакинствата. "Във връзка с наличието на съмнения от наша страна за координирана политика по отношение на създаване на пречки крайният потребител да може да сменя спокойно доставчика".

Комисията ще си сътрудничи тясно с Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. При проверките ще се гледа пазарният дял на дружеството, условията за достъп и дали се налагат някакви ограничения, което е сериозно нарушение на конкуренцията, уточни още Николов.

В съобщение на комисията до медиите се уточнява, че с разрешение на Административния съд в София и Европейската комисия, се проверяват в офиси и предприятия на електроразпределителните дружества, Асоциациятa на търговците на електроенергия и в Института за енергиен мениджмънт. До дни предстои да излезе също доклад на прокуратурата.