fallback

Европа може да ни даде допълнително пари за саниране

Регионалният министър иска държавата да покрива по-голяма част от стойността за обновяване на панелките.

28.03.2013 | 13:03

Европейската комисия може да ни отпусне допълнителни средства за саниране на жилища в рамките на този програмен период, съобщи днес регионалното министерство. Договорката е постигната по време на среща в Брюксел между новия регионален министър Екатерина Захариева с еврокомисарят Йоханес Хан.

За този програмен период (2007-2013) са предвидени 50 млн. лева от Европа и 13 млн. от специално учредения фонд към МРРБ. Половината от стойността на санирането се покрива държавата по оперативна програма "Регионално развитие", а останалата част от домакинствата.

Грантовото държавно финансиране трябва да е по-голямо, за да привлече повече желаещи. Повечето сгради са със собственици, които нямат финансови възможности да покрият своя дял, обясни на срещата служебният министър.

Предшественикът на Захариева – Лиляна Павлова също преди време отчете, че най-вероятно заради безпаричието българите не проявяват интерес към обновяването на панелки. До есента в министерството бяха подадени стотина заявления. Въпреки сравнително слабия интерес, предишният екип на министерството имаше намерение да поиска пет пъти повече пари за периода 2014-2020.

fallback
Още от България
fallback