За четвърти път: Частен съдебен изпълнител обяви къщата на Яворов за продажба

Предложения могат да се подават между 26 август и 26 септември

26.06.2019 | 21:28 Редактор: Юлия Христова
За четвърти път: Частен съдебен изпълнител обяви къщата на Яворов за продажба

Къщата на поета Пейо Яворов на улица „Раковски“ 136 в София е обявена за публична продажба за четвърти път, става ясно от съобщение на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ).

Определената цена за триетажната къща с обща площ от 397 кв. м, която е паметник на културата и функционира като музей, е 1,285,459 лв. Публичната продажба ще започне на 26 август, а оферти могат да се подават до края на работния ден на 26 септември.

Наддавателните предложения ще бъдат отворени в началото на работния ден на 27 септември в сградата на Софийски районен съд.

Къщата музей на Пейо Яворов беше обявена за публична продажба за първи път в средата на ноември, но търгът се провали поради липса на оферти, като тогава цената на имота беше 1 628 758 лв. Втората публична продажба беше обявена в края на миналата година, когато определената цена на имота беше 1 465 883 лв.

В края на март тази година къщата музей на Яворов отново беше обявена за публична продажба на цена от 1 428 288 лв. До тази развръзка се стигна заради неуредени финансови отношения на сегашния собственик на имота.

Миналата година общината заяви намерение тя или държавата да купят къщата, но впоследствие кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че редица пречки спират общината да го направи. Сред тях са делото за къщата на Яворов, стоящи вписани възбрани и разминавания в документите за собственост.

В средата на февруари заместник-кметът на София по култура и образование Тодор Чобанов заяви, че общината не се е отказала да купува къщата на Яворов и възнамерява да настани там Националния литературен музей. „В момента, в който съдът се произнесе по законността, започваме реставрация“, отбеляза заместник-кметът.

Къщата музей "Пейо Яворов" е открита за посещения на 31 октомври 1954 година и съхранява оригинални документи, снимки и предмети, свързани с дейността на поета. Яворов живее в къщата със съпругата си Лора от ноември 1912 г. до 30 ноември 1913 г.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК