fallback

Социалното министерство подготвя нова програма срещу безработицата

Нови работни места ще се създадат в здравеопазването и социалните услуги.

27.03.2013 | 13:27

До началото на май месец социалното министерство ще изготви нова стратегия по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, обяви служебният министър Деяна Костадинова, докато представяше новия си екип. То ще се съсредоточи върху мерки в IT сектора и други сфери, които ще доведат до икономически растеж. Нови работни места ще се създадат в здравеопазването и социалните услуги. Важно е квалификационните програми да се обвържат с потребностите на бизнеса, обясни Костадинова.Още утре ще стане ясно с какъв финансов ресурс разполага правителството за реализиране на пакет от спешни мерки за най-бедните. В зависимост от стойността му ще се определи броят на безработните, за които ще се намерят работни места. Ще стане ясен и размерът на добавките за децата с увреждания, както и добавките за тези, които са лишени от енергийно подпомагане.

До края на май ще бъдат изплатени и всички 6.7 млн. лева плащания по програмата за човешки ресурси, заяви зам. – министърът Ваня Стойнева. Това са забавени плащания, но поетапно ще бъдат наваксани. Има неизплатени ваучери по схемите с обучения и осигуряване на младежка заетост, които ще се изплатят до средата на април. Причината била в големия брой бенефициенти, подали заявка за плащане, обясни Стойнева.

За изминалата година данните на ведомството показват, че 236 хиляди души без препитание са започнали работа. За първите два месеца на 2013 броят им е около 17 хиляди.

fallback
Още от България
fallback