Финансовото министерство публикува колко дължат партиите, чака си парите доброволно

ГЕРБ вече са разчистили сметките си с ведомството

25.06.2019 | 16:53 Редактор: Ивайло Николов
Финансовото министерство публикува колко дължат партиите, чака си парите доброволно

Министерството на финансите преизчисли годишната държавна субсидия, отпусната на политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 година до влизането в сила на промените в Закона за политическите партии, съобщиха от правителствената информационна служба.

От таблицата, публикувана на сайта на ведомството, става ясно, че ГЕРБ трябва да върнат 5,6 млн. лв., БСП – 4,3 млн. лв., а ДПС – 1,6 млн. лв. "Воля" ще трябва да възстанови 656 хил. лв., НФСБ пък ще връща 541 хил. лв., а "Атака" - 539 хил. лв. ВМРО ще трябва да върнат към държавния бюджет 508 хил. лв.

ГЕРБ вече са направили превод с дължимото по сметката на министерството в БНБ.

Министърът на финансите вече е изпратил писма до политическите партии, получили държавни субсидии, в които са посочени конкретните суми, подлежащи на връщане - разликата между предоставената държавна субсидия и преизчисления размер.

В писмата е описан и механизмът за възстановяването на сумите, съобразно изискванията на Закона за изменение на Закона за политическите партии, съобщават още от Министерски съвет. 

В случай, че партия, включително от състава на коалиция, която получава държавна субсидия, не върне доброволно разликата до предоставянето на втората част от субсидията за 2019 г., разликата ще бъде възстановена в бюджета, като на партията ще бъде предоставена 70% от сумата, която трябва да ѝ бъде отпусната като втора част на субсидията за 2019 г., съответно 50% от сумата, която трябва да ѝ бъде предоставена от всяка следваща част на субсидията в рамките до една година от влизането в сила на закона.

При недостиг на средства или липса на следващи части от субсидията, разликата, която не е върната от съответната партия или коалиция, следва да бъде възстановена доброволно по централния бюджет в срок до 31 декември 2020 г.

Политическа партия, включително от състава на коалиция, която не получава държавна субсидия, следва да върне разликата между предоставената държавна субсидия и преизчисления размер до 31 декември 2020 година.

След изтичането на посочения законов срок – 31 декември 2020 година, средствата, които не са върнати в централния бюджет доброволно, подлежат на събиране по общия ред.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК