fallback

България ще подготвя "Бяла книга" за жените в армията

Страната ни е една от водещите по брой жени в състава на въоръжените сили.

26.03.2013 | 17:43

България е водеща страна в подготвянето на т.нар. „Бяла книга“ за проблемите на жените в армията. Изданието се осъществява по проект на НАТО. Целта е да се разнообрази интеграцията на човешките ресурси и повишаване участието на жените и техния принос за мира и стабилността.

"Като водеща държава искаме да чуем всички страни и да очертаем проблемните зони", заяви подполковник Невяна Митева, експерт от дирекция "Отбранителна политика" във военното министерство.

В страната ни няма законови ограничения и поднормативни актове, които да ограничават женското участие във въоръжените сили. В България жените в армията са около 14% от състава на въоръжените сили. По този критерии страната ни изпреварва много от другите членове на Алианса. Там средното ниво е около 10%, но Гърция например ни води с 35%.

Участието на жените при разрешаването на конфликти е важно, става ясно от целите на проекта. От особено значение е за процеса на укрепване на сигурността. В последните години то придоби широка основа и международно признание.

fallback
Още от България
fallback