Прокуратурата с три обвинения срещу Мирослав Найденов

БСП ще направи всичко, за да си върне властта, коментира новината бившият земеделски министър.

26.03.2013 | 16:03
Прокуратурата с три обвинения срещу Мирослав Найденов

Софийска градска прокуратура привлече в качеството на обвиняем бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Основания за обвинението на земеделския министър е намерило специализирано звено за противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз по дело от 9 ноември 2009, образувано срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК.

Найденов е обвинен за това, че през октомври 2010 е обещал подкуп в размер на 200 хиляди лева на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Светослав Симеонов. Срещу това последният е трябвало да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества „В.Д.В. 007“ ЕООД и „Мелком“ ООД по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010“.  Извършеното престъпление е по член 304а от Наказателния кодекс, поясняват от прокуратурата.

Земеделският министър злоупотребил с властта си и на 2 ноември 2010, когато принудил Светослав Симеонов да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова, завеждащ отдел „Инспекторат“ на Върховна касационна прокуратура срещу бившия шеф на ДФ „Земеделие“ Калина Илиева. Против волята си Симеонов трябвало да подаде сигнал за оказван натиск и срещу Красимир Тренчев,  прокурор от Софийска градска прокуратура. С действията си тогавашният министър е извършил престъпление по  чл. 143, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Третото обвинение е за това, че през март 2010  в качеството си на длъжностно лице обвиняемият Мирослав Найденов е осигурил на Йосиф Новосад, управител и собственик на „ЧЕХ – Йосиф Новосад“ ООД, да спечели обществена поръчка за доставка на храни за хора в неравностойно положение. Поръчката е била обявена от Държавен фонд „Земеделие“ по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010.“ Действията на тогавашния министър са престъпление по чл. 283 от Наказателния кодекс, отбелязват от прокуратурата.

На обвиняемия Мирослав Найденов е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева.

БСП е готова на всичко, за да се върне на власт, включително и да си служи с класифицирана информация. Така бившият земеделски министър коментира новината, че срещу него има повдигнати обвинения по дело от 2009. В специално съобщение до медиите той подчертава, че не се притеснява от лицата, които евентуално ще свидетелстват срещу него: „нито от Калина Илиева, нито от СРС-тата, с които е била окичена.“ Найденов съобщава още, че е помолил лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да го отпише от  листите на партията за следващите избори и желанието му е било прието. Бившият земеделски министър заяви, че ще коментира случая след като той приключи и помоли, за да не пречи на следствието.

За всички е ясно, че от „Позитано“ 20 се опитват да вкарат прокуратурата в предизборната битка, коментираха от ГЕРБ.