Искра Михайлова: Не считам, че Кристалина Георгиева е едно от имената в първата част на листата

Срещата на върха завърши без споразумение за ключовите постове в ЕС

21.06.2019 | 18:57 Редактор: Василена Василева
Искра Михайлова: Не считам, че Кристалина Георгиева е едно от имената в първата част на листата

Името на Кристалина Георгиева изскочи сред възможните варианти за председател на ЕК. Какви са шансовете ѝ? 

"Това, което мога да кажа, е че не съм чула името ѝ по време на дебатите в председателството на групата "Обнови Европа", а що се отнася до информацията, която изтича в българските медии, възможно е да се коментират различни имена, но на този етап не считам, че това е едно от имената в първата част на листата". 

Това каза в предаването "Брюксел 1" евродепутатът Искра Михайлова, избрана тази седмица за зам.-председател на групата на новата ПГ в ЕП "Обнови Европа". 

Поводът е, че Срещата на върха завърши без споразумение за ключовите постове в ЕС. Евролидерите се разделиха с ангажимент да се съберат отново на 30 юни.

Какво предстои в новия ЕП и какъв ще е начинът, по който ще се взимат решения? "Обнови Европа" стана трета политическа сила и ЕП няма да може да взима важни решения без тази група. 

"Мнозинство само между ЕНП, социалисти и демократи е невъзможно. За да има мнозинство в парламента, е необходимо да бъдат включени депутати от "Обнови Европа". Мнозинство само между социалисти, зелени и други крайнолеви също е невъзможно. Т.е. трябва да се включва и "Обнови Европа", анализира ситуацията Искра Михайлова. 

Тя допълни, че консерваторите отстъпили позиции и имат много по-малко места в парламента, а очакваният голям пробив на националистите не се е случил. 

Искра Михайлова добави, че предстои да се изгради проевропейско мнозинство, което да включи партиите, които настояваха в своите предизборни кампании за обединена Европа и за реформирана Европа - това са ЕНП, социалисти и демократи, зелените и "Обнови Европа". 

"Очевидно това ще бъде мнозинството, което ще бъде основа за решенията в бъдещия парламент", уточни Искра Михайлова.