Болниците предварително ще заявяват необходимите количества лекарства

До такова становище се стигна на изслушването на отговорните по случая с починалото от левкемия дете

20.06.2019 | 19:00 Редактор: Зорница Костадинова
Болниците предварително ще заявяват необходимите количества лекарства

Проведе се спешното изслушване на отговорните по случая с починалото 6-годишно дете от левкемия в болница. Обяснения пред депутатите дадоха управителят на Здравната каса, Медицинския надзор и болница "Царица Йоанна" в София. 

Всичке те декларираха, че законовите процедури са били спазени, а забавянията в решенията на касата са били по обектични причини, които не зависят нито от ИСУЛ, нито от НЗОК.

Предстоящите промени са родителите на тежко болни деца да не трябва по отделно да кандидатстват пред Здравната каса за финансиране на лекарства, които тя не покрива. А болниците от своя страна да заявяват предварително нужните количества медикаменти, да ги договарят с дистрибуторите и да ги поддържат в наличност. Както и да се отчитат пред касата, след прилагането им. Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че тези промени се подготвят от около месец.

При започване на лечението на 6-годишната Мария в ИСУЛ, на българския пазар и в самата болница не е имало нужните медикаменти. Въпреки това, лекарите са успели да ги осигурят в срок и да започнат лечението. Заради това обаче болницата не е можела да подаде към Здравната каса необходимата документация. 

И експертите, и граждански организации са категорични - проблемът е системен и той е в липсата на комуникация между институциите.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК