Служебното правителство няма да увеличава майчинските

Пари за хората в най-голяма нужда ще бъдат търсени от бюджетите на ведомствата, заяви вицепремиерът Деяна Костадинова.

23.03.2013 | 11:55
Служебното правителство няма да увеличава майчинските

През следващите два месеца няма да бъде вземано решение за увеличаване на парите за майчинство, коментира пред Дарик радио вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в служебния кабинет Деяна Костадинова. По думите й повишаването на държавната помощ за отглеждане на дете няма да увеличи раждаемостта. Социалният министър подчерта още, че парите за майчинство са много ниски, но се получават две години, което е “изключително дълъг период за откъсване от пазара на труда”.

Деяна Костадинова заяви, че ще бъдат намерени пари за най-уязвимите групи. Размерът на помощите ще стане ясен следващата седмица. Вицепремиерът подчерта, че парите ще бъдат намерени от текущите бюджети на ведомствата, но не със съкращения, а с отлагане на планирани разходи, като закупуване на нови компютри, например.

Служебното правителство няма да тегли нов заем, категорична е Костадинова. Тя подчерта, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април, както е заложено в държавния бюджет за годината. Повишението на парите за възрастните хора ще е средно с около 9.3%.

Обмислят се и варианти за отпускане на т.нар. енергийна помощ в размер от 65 лева еднократно на най-нуждаещите се. Родителите на деца с увреждания също може да получат по 50 лева, коментира социалният министър.