fallback

С пари на касата може да се спасяват болници (видео)

От днес здравната каса ще финансира още девет групи заболявания.

22.03.2013 | 16:36

Най-закъсалите болници да се спасят с пари на здравната каса, предложи днес здравният министър Николай Петров. Идеята ще бъде обсъдена в понеделник по време на среща с ръководството.

„Естествено, че по никакъв начин няма да рискуваме да сринем бюджета на касата“, обеща Петров, но е ясно, че голяма част от резерва на касата трябва да отиде за общото финансиране на лечебните заведения, защото сегашният бюджет за помощ покрива бюджетите им за 10 месеца.

Министърът обясни, че е изключена възможността интензивни грижи да бъдат върнати към здравното министерство, въпреки недоволството от методиката на финансиране от здравната каса. До миналата година НЗОК правеше трансфер от бюджета си към този на ведомството и с него се финансираха интензивни грижи и други услуги.

Целта беше да се спести от държавния бюджет по идея на бившия финансов министър Симеон Дянков. Конституционният съд обаче обяви, че това е незаконно. Парламентът прехвърли още дейности към касата, с което е натоварил допълнително бюджета й.

От днес НЗОК ще финансира и лечението на още 9 групи болести, стана ясно от промени в наредба, публикувани в „Държавен вестник”. Касата ще заплаща напълно или частично лекарствата, медицинските изделия и диетичните храни за тези диагнози. Предвижда се да се отделят около 5 млн. лева.

Въпреки че лекарствата обаче не са регистрирани все още, пациентите са доволни, казва председателят на алианса за редки заболявания Владимир Томов за Дарик радио.

Служебният министър представи пред журналисти днес и своя екип през двумесечния мандат. Заместник-министри са Мирослав Ненков, Лидия Нейчева и Десислава Димитрова.

Сред спешните задачи на министерството да бъде изготвена програма за превенция на самоубийствата във връзка със зачестилите случаи на самозапалвания.

fallback
Още от България
fallback