Спешно изслушват управителя на Здравната каса след смъртта на Мими

НЗОК: При кандидатстването майката не е представила всички документи

20.06.2019 | 13:10 Редактор: Юлия Христова
Спешно изслушват управителя на Здравната каса след смъртта на Мими

Спешно изслушват управителя на Здравната каса заради проблеми след прехвърлянето на Фонда за лечение на деца към Kасата. Сигнали за бюрократични проблеми се появиха около случая на 6-годишното дете със Синдром на Даун, което загуби битката с левкемията.

Случилото се доведе до пререкания между лечебното заведения и Здравната каса.  От ИСУЛ отхвърлят твърденията на НЗОК и предложиха среща за изчистване на недоразуменията. 

6-годишната Мария е била със синдром на Даун и се е лекувала в ИСУЛ. Изписани са ѝ противотуморни лекарства, които не са в списъка с платените от Националната здравноосигурителна каса. Родителите кандидатстват за средства, за да се платят медикаментите. Попълват и декларация, че откриват дарителска сметка и ако парите не се съберат изцяло оттам, ще вземат това, коeто Kасата им отпусне. Мими обаче така и не дочаква решението на Kасата, която дори изпраща фактура на семейството за 14 хиляди лева. Абсурдният случай днес стигна и до пленарната зала на Народното събрание. 

Социалистите поискаха депутатите да почетат с минута мълчание паметта на детето, както и да бъдат извикани представители на НЗОК да дадат повече подробности около случая в парламента, но мнозинството отказа. 

"За съжаление се случват смърти в България. Има нелечими болести. И ние по никакъв начин не можем политически да използваме това тук, от тази трибуна. Ако има наистина административни нарушения, те трябва да се разглеждат по надлежния ред", посочи депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова днес в пленарната зала. 

От Здравната каса обясниха, че при кандидатстването майката не е представила всички документи. Затова било необходимо и становище на експерти, каквото и до момента няма. Експертите посочиха, че преди подобни решения са се издавала далеч по-бързо, когато е работил Фондът за лечение на деца.

И експертите, и граждански организации са категорични - проблемът е системен и той е в липсата на комуникация между институциите.  

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК